fbpx
Skip links

slowjuices 2

Slowjuicing

Het geheim van het maken van een hoge kwaliteit, ‘levend’ sap schuilt in de manier waarop het geperst wordt. Slowjuicing is een manier van persen die is ontstaan in Thailand. Door het sap op langzame snelheid (tot 90 toeren per minuut) te persen en van het pulp te scheiden, blijven veruit de meeste smaak, vitaminen, mineralen en enzymen behouden. Het resultaat is ‘levend sap’: vruchtensap dat bol staat van essentiële voedingsstoffen en levende enzymen.

Angel K60

We zijn bij Boost Company op zoek gegaan naar een machine die deze manier van persen zoals het kauwproces van een koe dat gras kauwt als de beste kon nabootsen. Want door het veelvuldig kauwen haalt de koe alle voedingstoffen uit het gras. Wij mensen eten niet alleen veel te weinig groenten, als we dan rauwe groenten eten, slikken we ze meestal door zonder veel te kauwen.

Uiteindelijk hebben we zo’n machine gevonden in Zuid-Korea. Deze handgemaakte machine imiteert dit kauwproces als de beste. We zijn dan ook bijzonder trots op onze Angel K60. Deze machine past kneuzende, malende en persende handelingen toe op de groente en het fruit, waardoor enzymen en voedingsstoffen beter behouden blijven. Het is vergelijkbaar met het koud persen van olijfolie of zoals eerder gezegd het malen door een gebit. De koude persing met krachtige motor en 86 toeren per minuut zorgt voor minimale wrijving en voorkomt hittevorming. Er komt weinig zuurstof in het vocht met als resultaat een prachtige, pulpvrije, ‘levend’ sap.

Een traditionele sapcentrifuge maakt gebruik van een scherpe rasp die op zeer hoge snelheid ronddraait (tot wel 20.000 toeren per minuut). Hierbij komt een enorme hoeveelheid wrijving en hitte vrij. Een aanzienlijk deel van de vitaminen, mineralen en levende enzymen gaat daardoor verloren. Ook mengt zich bij het centrifugeren zuurstof in het sap, waardoor deze al binnen enkele minuten begint te oxideren. U herkent dit proces aan de verkleuring en het scheiden van vaste en vloeibare delen in het sap.

slowjuices 2
shockvriezen

Shockvriezen

Dit is een methode om het product supersnel in te vriezen. Er is hier al veel onderzoek naar gedaan en de wetenschappers zijn het 100% eens dat bevriezen de enzymen niet vernietigt. Hier gaat de volledige voedingswaarde bewaart blijven ook nog na een jaar. Het is een van de oudste, meest gebruikte en efficiëntste manieren om voedsel te bewaren. Voor ons was het snel duidelijk, dit zou de methode worden waarmee wij onze sappen een langere houdbaarheid zouden meegeven, zodat de klant nog een ruime tijd kan bewaren zonder dat het product verliest aan vitamines en andere enzymen.

Vers bewaren

Koudgeperst sap van biologisch geteelde groenten en fruit, zonder toevoegingen en niet gepasteuriseerd gezonder bestaat niet. Enige struikelblok is de houdbaarheid. Een koudgeperst sapje moet je binnen 3 tot 4 dagen na het persen opdrinken. Online kan je verse sapjes bestellen en binnen 24 u thuis laten leveren, maar dan hou je nog maximaal 3 dagen over om ze op te drinken. Daarom gaan producenten methodes zoeken om hun sappen langer te kunnen maar zijn deze allemaal even goed?

Pasteuriseren

De meeste sappen die je in de supermarkt koopt kan je gemakkelijk nog 3 maanden tot 1 jaar ongeopend bewaren. De fabrikanten gaan hun sappen pasteuriseren. Ze verwarmen het sap heel kort op tot 70°C of meer. Het doodt  daarmee alle enzymen die het sap doen bederven, maar het doodt tegelijkertijd ook de positieve enzymen. En daarmee verdwijnt een groot deel van de voedingswaarde. Dit is een bewaarmethode die veel van de goede voedingsstoffen uit ons biologisch koudgeperst sap tenietdoen en deze methode gebruiken we dus niet voor onze sappen waarvan we juist alle gezonde voedingsstoffen te bewaren. Voor onze limonades gebruiken we deze methode wel, wetende dat het een gezonde limonade is door de gebruikte grondstoffen, maar een limonade moet vooral lekker en gemakkelijk in gebruik zijn voor de consument. Daardoor kiezen we voor het gemak van de bewaarmethode, dat een deel van de voedingswaarde vernietigt wordt door de pasteurisatie.

HPP (Behandelen onder hoge druk)

De commerciële merken denken een alternatief gevonden te hebben voor pasteurisatie namelijk  HPP (High Pressure Processing) of hogedrukbehandeling. Hier komt je sap in een plastiek flesje onder een enorm hoge druk te staan. Hiermee gaan ze een groot deel van de slechte enzymen afdoden en blijft het sap 20 tot 30 dagen houdbaar. Wij zijn ervan overtuigd dat HPP ook een groot deel van je positieve eigenschappen van je sap gaat vernietigen. Trouwens met Boost Company willen we ook geen toegeving naar plastiek flessen en werken we enkel met PET-flessen.